Midhat Ajanović Ajan je pisac, profesor, karikaturist i filmski autor, rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. Od 1994 živi u Göteborgu gdje je obranio magistarsku radnju i doktorirao na Sveučilištu u Göteborgu s drugim doktoratom o animaciji na švedskom jeziku pod naslovom “Den rörliga skämtteckningen” („Karikatura u pokretu“) gdje je u jednom cijelom poglavlju obrađena Zagrebačka škola crtanog filma..

Između 1983. i 1994. intenzivno se bavio publicistikom, bio je urednik kulturne rubrike tjednika „Naši dani“ i „Nedjelja“, kao i član redakcije filmskog časopisa „Sineast“ te stalni suradnik zagrebačkog dnevnika „Vjesnik“. Paralelno s time bavio se filmom, karikaturom, stripom, esejistikom i književnošću. Sredinom devedesetih bavio se pisanjem scenarija za nekoliko mainstream strip-serijala.

Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika, uključujući jedanaest romana od kojih su sedam objavljeni u Hrvatskoj i više knjiga iz područja povijesti i teorije filma, stripa, karikature i animiranog filma. Djela su mu prevođena na više jezika.

Romani: Jalijaš (1998); Gađan, naučno fantastična priča (1999); Useljenik (2000); Portret nacrtan ugljem i kišom (2001); Katapult (2003); Salijevanje strave (2010); Time Lapse (2016); Dva muža Karoline Lotman (2017); Kraj sezone (2019); Austrougarski tunel (2022); Bolovanje (2023)

Teorija filma i animacije, eseji: Strip i film (1987); Moji filmovi (2003); Animacija i realizam (2004); Karikatura i pokret: devet ogleda o crtanom filmu (2008); Milan Blažeković, Život u crtanom filmu/Life in a Cartoon (2010); Nedeljko Dragić – Čovjek i linija – The man and the line, studija (2014); Film i strip: eseji o autorima, estetici i kreacijama nastalim u intermedijalnom kontekstu stripa, animacije i filma (2018); Slike koje pričaju (2018); Filmska lutka – estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modelskoj animaciji (2019)

Radio je kao organizator i umjetnički direktor na filmskim festivalima u Podgorici (Crna Gora), Zagrebu (Hrvatska) i Eksjöu (Švedska) te bio član mnogih međunarodnih žirija. Za svoj rad nagrađivan je na uglednim filmskim festivalima i izložbama diljem svijeta.

Svjetski festival animiranog filma, Animafest, Zagreb 2010. dodijelio mu je Nagradu za poseban doprinos proučavanju animiranog filma.

Za švedsko izdanje romana “Portret nacrtan ugljem i kišom” na Sajmu knjige u Göteborgu 2011. dobio je Klas de Wilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog podrijetla.

Za knjigu “Film i strip” (Ogranak MH Bizovac, 2018.) dobio je nagradu za najbolju knjigu popularno-znanstvenog sadržaja na Sajmu knjige u Sarajevu 2019.

Za knjigu „Slike koje pričaju“ Ogranak MH Bizovac, 2019.) dobio je Zlatnu povelju Matice Hrvatske 2021.

Danas radi kao profesor na katedri za vizualne medije pri Sveučilištu West u Trollhättanu, Švedska. Predaje povijest, teoriju i estetiku filma i animacije na švedskim filmskim školama.