Kulturno-informativni centar Veleposlanstva BiH u Zagrebu, 29. lipnja 2023. ugostio je samostalnu izložbu „Kamena jedra“ kipara Mate Turića (alias Mata CROata) i to na dan autorova rođendana.

Na svečanom otvorenju izložbe uzvanike je pozdravio Zoran Perković, direktor KIC-a i ministar savjetnik za kulturu Veleposlanstva BiH u Hrvatskoj te predsjednik Livanjske zajednice u Zagrebu Stjepan Franić.

O stvaralaštvu Mate Turića govorila je likovna kritičarka Branka Hlevnjak, dok je pjevač Jacques Houdek uveličao svečanost svojom pjesmom „Kuća od neba i sunca“. Ovu njegovu pjesmu izvode članovi novozelandske klape Samoana, poznate po interpretacijama hrvatskih tradicijskih napjeva.

Kamen je, kaže autor, zavolio još u srednjoj školi: „Volim stvarati u kamenu, materijal koji mi je najbolje sjeo. Kao što profesionalni sportaši odaberu sport s kojim se žele baviti i kao što profesionalni glazbenici odaberu instrument na kojem žele svirati, tako sam i ja u želji da postanem profesionalni umjetnik odabrao svoj najdraži materijal u kojem želim raditi.“