U zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u utorak 13. lipnja 2023. predstavljena je knjiga priča „Polaroid kauboj“ autora Refika Hodžića, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagreba i Portala slobode Nomad.

Predstavljanje je vodila Aneta Vladimirov, a uz autora, o knjizi su govorili Davor Sučić (Sejo Sexon) i Ladislav Tomičić. Uvodno, Ismet Kurtović i Sakin Modronja izveli su pjesmu „Piši mi“, legendarnog benda Drugi način.

Zbirka priča “Polaroid kauboj” prva je knjiga proze Refika Hodžića. “Polaroid kauboj” četvrta je knjiga u ediciji portala slobode NOMAD (2023.), nakon knjiga “Najljepši od svih svjetova” Almira Imširevića (2020), “Ne lažem Tita mi” Feride Duraković (2021) i romana “Vidimo se u x” Nihada Hasanovića (2022).

„Ova knjiga je svojevrstan literarni spomenik mojoj majci i ženama njene generacije. One su istinski heroji vremena o kojem pišem. Istovremeno, ovo je i zapis o jednoj zajednici koja više ne postoji na prostoru u koji je priča smještena. Nemam nikakvih iluzija o njenom krajnjem dometu, ali imam jedan san: da knjiga jednoga dana dođe pod ruku kakvom djetetu u Prijedoru, da ga možda omađija onako kako su mene i moju djecu znale omađijati priče Branka Ćopića, pa da se zapita ko su bili ti ljudi o kojima se u njoj govori. Ako se to ikada desi, vrijedilo je truda“, zapisao je Refik Hodžić.

Refik Hodžić novinar, filmski redatelj i aktivist za pravdu iz Prijedora, 25 godina radio je na području tranzicijske pravde, s posebnim fokusom na ulogu medija i komunikacija. Na početku novinarske karijere, 1996.godine, izvještavao je za štampu, radio i televiziju, fokusirajući se uglavnom na naslijeđe ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji. Bio je i glavni urednik „Slobodnog radija Prijedor“ i jedan je od osnivača nezavisnog magazina „Novo ogledalo“. Bio je izvjestitelj i za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine, a pisao za nezavisni magazin „BH Dani“. Od 2000. do 2010. godine radio je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. Bio je član tima koji je osnovao Odjel za ratne zločine BiH pri Sudu Bosne i Hercegovine i šef Odjeljenja za javno informiranje i odnose sa javnošću. Radi kao konzultant za strateške komunikacije o Siriji i Mjanmaru (Burma) s Europskim institutom za mir i Neovisnim istražnim mehanizmom za Mjanmar te s UNDP-om i Inicijativom za pravdu otvorenog društva u Šri Lanki i Afganistanu. Suosnivač je XY Films, nezavisne filmske i televizijske produkcijske kuće koja proizvodi dokumentarne filmove o nasljeđu ratnih zločina počinjenih tijekom 1990-ih. S XY Films autor je nagrađivanih dokumentaraca i televizijskih serija. Objavljivao je tekstove u međunarodnim medijima i akademskim publikacijama o pravima žrtava i odnosu medija i tranzicijske pravde.

Jedan je od osnivača “Dana bijelih traka”, globalno priznate kampanje za prava obitelji žrtava u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini.