Dario Kordić je nedavno u opuštenoj atmosferi razgovora s prijateljima aktualizirao pitanje tretiranja ratnog zločina. Naime rečenicom kojom je ustvrdio kako bi ponovno učinio isto i to svaku sekundu – svjesno ili nesvjesno izjavio je da bi zločin u Ahmićima ponovno trebalo napraviti ukoliko se bude u istoj situaciji. U najmanju ruku on bi napravio isto.

Može li se relativizirati ova izjava. Može li se tvrditi da je Kordić mislio na rat bez zločina, odnosno  godine koje je proveo u zatvoru (ne misleći pritom na zločin u Ahmićima). Nije nemoguće. Posebno u atmosferi ‘razumijevanja’ od strane prijatelja. Dakle uz velike napore i sa ogromnom količinom benevolentnosti možda je moguće misliti da bi Kordić ponovio sve svoje patnje ne zagovarajući tuđe.

Nažalost, izgovorene rečenice i rezolutnost koja je išla do razine ‘svake sekunde’ govore o uključivanju mogućeg ponavljanja i onoga što se dogodilo u Ahmićima. A dogodio se zločin.

Je li moralno nemoralnim sredstvima i zločinom rješavati politička pitanja. Nije i ne može i neće biti nikada. Ni za jedan narod niti za ijednu političku opciju…

To bi posebno trebalo vrijediti za osobe koje u vjeri pokušavaju ponovno zadobiti svoj mir, a takvom se osobom Kordić predstavlja. Nakon ove snimljene i objavljene izjave, teško će se moći vjerovati u duhovni put Darija Kordića.

Splet nesretnih okolnosti mogao je i može uvijek utjecati na zbivanja svakoga od nas. Naše je nositi teret koji nam život i okolnosti donesu. Ako smo krivi pred nama jedino može biti put molitve i isprika koje se moraju upućivati onima kojima je zlo učinjeno. Izgledalo je (ili je barem tako javno komunicirano) da je Kordić na tom putu. Međutim, ova snimljena izjava slavi svaku sekundu i sve što je učinjeno. Ova izjava govori o tome da bi Kordić svaku sekundu ukoliko treba ponovio. To je ipak nešto drugo.

Da je čitao Kanta znao bi da nije nikakva mudrost slaviti ratne pobjede. Znao bi da se mir uspostavlja razumijevanjem. Znao bi da bi bio duhovno osobom ako bi često odlazio na mjesto zločina i molio se za svoju vlastitu dušu.

Nažalost, umjesto toga, Dario Kordić samo je potvrdio da je njegov ‘duhovni i vjerski put’ kulisa iza koje se krije slavljenje ‘pobjede’ do koje se došlo zločinom.

Snimka koja se pojavila samo potvrđuje da je svaka sekunda njegovog duhovnog puta zapravo problematična, vjerojatno licemjerna, a možda i u potpunosti lažna.

 

Naslovna fotografija: fotograf britanske vojske Žil Penfaund (Giles Penfound)