Dugo očekivani ,,10. Amaterski festival pjesme sevdalinke” održan je 20. 11. 2022. godine u 18 sati u domu INE Rafinerije Sisak, u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska. Godine 2021. zbog pandemije i potresa festival nije održan.

U skladu s očekivanjima odaziv je bio dobar kao i veliko zanimanje posjetitelja koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta. Predsjednik BNZ GS I S-M Ž Alija Avdić pozdravio je posjetitelje, uzvanike i goste istaknuvši da je cilj kulturne manifestacije ,,10. Amaterskog festivala pjesme sevdalinke” očuvanje bošnjačke baštine, kulture i tradicije te doprinos kulturnoj raznolikosti grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Svim učesnicima kulturne manifestacije poželio je dobrodošlicu i uspješan nastup, a posjetiteljima ugodnu večer uz kulturno-umjetnički program.

Voditeljica programa Karmen Valenta posjetiteljima je poželjela dobrodošlicu te pozdravila uzvanike i goste: zamjenicu župana Sisačko-moslavačke županije gđu. Mirjanu Olujić, savjetnicu za razvoj civilnog društva i nacionalne manjine gđu. Ivonu Nemet, savjetnicu za nacionalne manjine grada Siska gđu. Zrinku Hafizovic, predsjednicu HOR-a “Harmonije” Sanski Most BiH gđu. Almu Karabeg, predsjednika KUD-a “Osman Džafić” Prijedor BiH Amela Siječića, učesnike iz Siska, Zagreba, Lekenika, Sanskog Mosta i Prijedora, orkestre iz Siska, Prijedora, Sanskog Mosta, predsjednika ocjenjivačkog stručnog žirija Đevada Hodžića, Meri Miljković i Ivonu Nemet, članice žirija, te promotoricu pjesme sevdalinke gđu. Mersu Miljković iz Zagreba.

Prvo su nastupili ŽPS „Sevde“ BNZ GS i S-M Ž uz orkestar „Odiseja“ Sisak s pjesmama „Jutros mi je ruža procvjetala“ i „ Je si li čuo dušo“, a zatim je slijedio natjecateljski dio programa koji je otvorio Fadil Ibrahimpašić iz Siska s pjesmom „Ah meraka“ koju je otpjevao uz matricu. Uz orkestar „Siječić“ iz Prijedora u sastavu: Ajdin Brdar, harmonika, Merjam Suljanović, violina, Mirza Siječić, klarinet, Ernest Romić, gitara, Alen Suljanović, bas gitara i Armin Suljanović, tapan, nastupili su Enisa Majer iz Zagreba s pjesmom „Sejdefu majka buđaše“, Snježana Maričić iz Lekenika s pjesmom „Vihor ružu po polju tjeraše“, Nađa Dervić s pjesmom „Tamburalo momče uz tamburu“, Donat Orlić s pjesmom „Sinoć sam ti Safo dvoru dolazio“, Ferid Bešić s pjesmom „Fato, Fatija“ i Nedžad Dizdarević  s pjesmom „U lijepom gradu Višegradu“ svi iz Zagreba. Iz Prijedora su stigli: Ena Nezirović s pjesmom “Jutros mi je ruža procvjetala“, Suneja Varmaz s pjesmom „Moj dilbere“, Anita Siječić s pjesmom „Mila majko šalji me na vodu“, Hana Čelić s pjesmom „Tebi majko misli lete“, te Mirnes Crljenković s pjesmom „Kada moja mladost prođe“. Uz orkestar „Harmonija“ iz Sanskog Mosta koji čine Admir Ramić i Hajrudin Talić harmonike, te Ajdin Aganović, klavir, nastupili su Lamija Ramić s pjesmom „Nigdje tako ko u Bosni nema“, Ammar Arnautović s pjesmom „Žute Dunje“, Amela Huseinović s pjesmom „Emina“, Elvedina Talić s pjesmom „Mene majka zaklinjala“ i Ferid Bošković s pjesmom „Oči moje kletvom bi vas kleo“, svi iz Sanskog Mosta. Irma Osmančević otpjevala je pjesmu „U Stambolu na Bosforu“. Natjecatelji Medina Meković iz Siska u pratnji gitare i Bernarda Dedušić, otpjevali su pjesmu „Pusta avlija“.

U revijalnom dijelu programa nastupila je poznata promotorica sevdalinki Meri Miljković iz Zagreba koja je otpjevala pjesme: „Karanfil se na put sprema“, „Pokraj put rodila jabuka“, „Tjera zvijezda mjeseca“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, „Snijeg pade na behar, na voće“ i „Sve behara i sve cvjeta“. Nakon toga je voditeljica Karmen Valenta objavila odluku stručnog ocjenjivačkog žirija a priznanje i nagradu publike pobjednici publike Lamiji Ramić iz Sanskog Mosta uručila je članica stručnog žirija Ivona Nemet. Članica ocjenjivačkog stručnog žirija Meri Miljković uručila je nagradu i priznanje za 3. mjesto Eni Nezirović iz Prijedora, predsjednik ocjenjivačkog stručnog žirija Dževad Hodžić uručio je nagradu i priznanje za 2. mjesto Donatu Orliću iz Zagreba, a predsjednik BNZ GS I S-M Ž Alija Avdić uručio je priznanje i nagradu pobjedniku „10. Amaterskog festivala pjesme sevdalinke“ Sisak 2022. Ammaru Arnautoviću iz Sanskog Mosta, koji je otpjevao pjesmu „Žute dunje“. Publika je sve sudionike i organizatore manifestacije nagradila velikim aplauzom s nadom da će se festival održavati i narednih godina.

fotografija: Šemsudin Dugonjić