Dame i gospodo, dragi moji Bošnjaci i Bošnjakinje, uvaženi gosti ja sam Hase Salihović predsjednik BNZH. Čast mi je selamiti tj. pozdraviti sve nazočne Eselamu alejkum i dobar dan. U vaš grad, grad Rijeku rado dolazim, ovdje je ostao dio moje mladosti od prije 50 godina, ovdje sam završio studij a sada dolazim kao u umirovljenik u svojstvu predsjednika BNZH. Prije 50 godina ovdje sam upoznao puno Bošnjaka, vjerujem da je među vama nazočnima bar netko od njih ili ste možda potomak onih koje sam tad poznavao. Sjećam se dobro jednog Mevluda u tek uređivanim prostorima za potrebe Islamske vjerske zajednice tu negdje oko robne kuće Korzo.

Danas s vama želim razgovarati o nekoj drugoj problematici. Od prošle godine sam na čelu BNZH. Mogu Vas obavijestiti da smo u prošloj godini tj. 2021. uspješno uradili sve ono što su moji prethodnici planirali.

Na kraju prošle godine planirali smo:

— Objaviti u pisanom obliku 12-brojeva Bošnjačkog glasa

— U programu izdavaštva sudjelovati u tiskanju knjige Enesa Kiševića pod nazivom „ Dar Nikoli Tesli“

— U programu kulturnih manifestacija održati „Medijsko opismenjavanje Bošnjaka u Hrvatskoj“ u 4 grada.

Za realizaciju ovih programa tražili smo od Savjeta za nacionalne manjine 525.000,00 kn. No na našu žalost dobili smo 140.000,00 kn i to za informiranje 108.000,00 kn, za izdavaštvo 20.000,00 kn i za kulturnu manifestaciju 12.000,00 kn. Kako dobivena sredstva nisu bila dostatna za planirane programe tražili smo, a na kraju dobili da tiskamo samo 4 broja Bošnjačkog glasa. Uputili smo prigovore na dobivena sredstva, ali u ovoj godini nije moglo doći do poboljšanja. Nadamo se da će u narednoj godini biti poboljšanja.

Tijekom godine nazočio sam na više događanja bitnih za BNZH.

Spomenuti ću neke:

— Ceremonija svečanog otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Rijeci kojeg je svečano otvorila Ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković

— Otvaranje Islamskog centra u Sisku

— Sudjelovanje na Okruglom stolu u Zagrebu naziva „Bošnjaci-stanje i perspektiva- manjinski i parlamentarni izbori u RH“, u organizaciji Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske.

— Seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2023. godinu i godišnji izvještaj o ostvarenju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2022. godinu u Zagrebu

— Skup „Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 20 godina poslije, politička zastupljenost nacionalnih manjina kao preduvjet za jačanje manjinskih prava“ održavan 1. i 2.12.2022. u hotelu Vestin i 2.12.2022. u Saboru.

 

U današnjem radu u BNZH, a posebno od kad sam predsjednik BNZH došao sam do saznanja da je odnos među Bošnjacima u Hrvatskoj u zabrinjavajućem stanju. Na Izbornoj skupštini BNZH kada sam izabran za predsjednika rekao sam da mi je želja obnašati tu dužnost bez čestog listanja i tumačenja našeg statuta. Razočaran sam, na prvoj sjednici Glavnog odbora nismo se mogli dogovoriti o tumačenju nekih članaka našeg statuta, morali smo ići na izmjene ili ti dopune. Razočaran sam vrednovanjem i uvažavanjem Bošnjaka koji se svojim radom i zalaganjem nalaze na rukovodećem mjestu u nekoj drugoj formaciji ili političkoj organizaciji pa čak i vjerskoj. Mnogi mi zamjere zašto se družim s Bošnjakinjama i Bošnjacima za koje oni bez naročitog razloga kažu da su ovakvi ili onakvi muljatori.

To mi se ne sviđa, zalažem se za maksimalnu tolerantnost i razumijevanje za sve Bošnjakinje i Bošnjake kao i za vjernike.

Nisu mi jasni neki postupci i ponašanja. Svakodnevno razgovaram s našim ljudima nižeg ili višeg stupnja obrazovanja od mojeg i nikada ne odustajem da se ponovo sretnem i zajednički rješavamo probleme. Ja Vas molim da shodno našem bošnjačkom ili vjerskom običaju se odazovete ili inzistirate na zajedničkom rješavanju međusobnih razilaženjima. Dobro je da smo različiti, sa različitim razmišljanjima jer na taj način nadograđujemo sebe u kompletniju osobu.

Molio bih Vas da se odazivate i druge potičete da izlazite na izbore kako bi imali naše ljude na odgovornim mjestima koji bi promicali, unapređivali naše interese. Mi smo u Hrvatskoj po brojnosti druga nacionalna manjina, a ne uspijevamo imati zastupnike na odgovornim mjestima. To je ono što me zabrinjava među nama. Nije grijeh raditi istinu, grijeh je ne prihvatiti istinu.

Ja Vas još jednom selamim i pozdravljam i molim da mi ne zamjerite ako sam Vas malo više zadržao. Vidimo se drugom prilikom u Rijeci i nekom drugom gradu.

Ostajte mi zdravo i u rahatluku do sljedećeg viđenja.

 

fotografija: www.antenazadar.hr.