Ove je jeseni u okružju Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju bilo živo. Dešavalo se puno toga, i ne samo tamo ali u vezi s Bošnjacima u Zagrebu i Hrvatskoj, a do kraja godine se očekuje još programa. Evo nekoliko prikaza minulih važnih zbivanja te najava nastupajućih:

 

Dana 3. studenog 2022. u dvorani BNZ u Ilici 54 održana je tribina na temu „Doprinos Židova hrvatskoj kulturi“, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust, te Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Jasminka Domaš, književnica i autorica knjige „Kadišl i nebeski putnici“ uz pomoć glumice Dunje Sepčić pročitala je nekoliko ulomaka iz romana koji je svojevrsni hommage Židovima stradalim u Hrvatskoj za vrijeme 2. Svjetskog rata i njihovom utjecaju na hrvatsku kulturu.

Autorica je naglasila da ratovi i zlo nisu prestali, da se kroz tisućljeća mijenja samo tehnika ubijanja, a da mi ljudi ne znamo održati mir što je za nas poražavajuće. Večer koja je protekla u ugodnom raspoloženju začinio je ansambl Bosana uz solista Donata Orlića.

 

17. studenog 2022. u dvorani BNZ u Ilici 54 u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, u okviru programa Pjevati u Zagrebu, održana je večer poezije Enesa Kiševića. Bila je to večer glazbe, poezije, pjesme, riječi, lijepe i tople atmosfere. Jednom riječju, večer za sjećanje! Uz autora su njegove stihove govorile glumice Perica Martinović i Luca Anić, dok je uvodnu riječ o Enesovoj poeziji nadahnuto izrekao filozof Ivan Beš. Uz pozdravno slovo profesora Seada Alića koji je moderirao program, događanje je otvorio a zatim nastupio i na kraju programa zbor „Bosana“.

Vrijedno je istaknuti da je Ansambl „Bosana“ i njegov pjevački zbor osnovan godine 2002., koji djeluje u okviru aktivnosti Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, slavi svoju dvadesetu godišnjicu postojanja!, i jedan je od rijetkih predstavnika bošnjačke tradicionalne glazbe, pjesme i plesa u Zagrebu. Zbor koji broji 31 člana mješovitog sastava i nastupa na raznim manifestacijama, susretima, kulturnim događanjima, jedinstven je po izvedbi kvalitetnih višeglasnih aranžmana tradicijskih pjesama, sevdalinki, bosanskih starogradskih pjesama, te duhovnih pjesama ilahija i kasida.

 

Od 21. do 26. studenog 2022. povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Kreativna de kultura održana je manifestacija „Dani bosanskohercegovačke kulture“. U okviru tog događanja tradicionalno se prikazuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije, kao i ostvarenja iz scenske, likovne i glazbene umjetnosti. Uz podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA uspjeli su izići izvan okvira Grada Zagreba, čime su program obogatili kulturnim sadržajima u drugim mjestima.


Dane je otvorila projekcija filma Djeca sa CNN-a redateljice Aide Bukvić, koja je održana u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. To je film o mladiću iz Srebrenice koji susreće djevojku iz Vukovara, spletom okolnosti postaju cimeri te filmska priča prati njihov životni put.

Kako je rekao Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (2019. – 2023.), ovakvi projekti su u biti ambasadori Bosne i Hercegovine u kulturnoj oblasti koji građanima Republike Hrvatske nastoje ponuditi ono najbolje od bosanskohercegovačke kulture.

 

Povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i partneri, u prostorijama Kulturno-informativnog centra BiH u Zagrebu upriličili su svečani prijem za stotinjak uzvanika. Na svečanosti su sudjelovali predstavnici i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federacije BiH te predstavnici Ambasade BiH u Zagrebu.

Ovom je svečanosti ujedno obilježeno otvorenje prostora Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine (KIC BiH), koji je tad stavljen u punu funkciju za održavanje kulturnih i medijskih sadržaja, književnih i glazbenih večeri, tribina, izložbi, koncerata, prezentacija. Ministar savjetnik za kulturu Ambasade BiH Zoran Perković, koji je na samom početku nakon intoniranja državnih himni Hrvatske te Bosne i Hercegovine pozdravio okupljene, tom prilikom je istaknuo da se planira posebnu pažnju posvetiti mladim, talentiranim umjetnicima iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja regije kako bi se pomoglo njihovoj afirmaciji.

Okupljene je pozdravio i glavni organizator događanja predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić čestitajući prisutnima Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je svečani prijem u KIC-u BiH na svoj simboličan način “historijski događaj” i veliki iskorak.

„Sve vrijeme nas uvjeravaju kako će se Bosna i Hercegovina raspasti, a ona opstaje, kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu živjeti zajedno, iako žive zajedno. Godinama su nas uvjeravali da na ovim prostorima nećemo obilježavati Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Mi, okupljeni večeras, svjedoci smo da ipak možemo. Bosna i Hercegovina je naša država, koja leži na našem srcu“, istaknuo je.

 

26. studenog 2022. u okviru 14. Dana bosansko-hercegovačke kulture, u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije a u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom ZG i ZGŽ te Predstavnikom bošnjačke nacionalne manjine Grada Zaprešića, održana je večer sevdaha, koncert tradicionalne narodne bosanske glazbe. Uz pjevača sevdalinki Enesa Melkića i pjesnika Enesa Kiševića, nastupili su ženski pjevački zbor Bulbuli, pod ravnanjem Ismeta Kurtovića i ansambl Bosana. Program je vodio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije.

Programu su prisustvovali: Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Kristina Autischer Jadrešić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu, Jasmin Duvnjak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, Zoran Perković, voditelj KIC-a BiH, Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Sead Berberović, potpredsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, i Jasmin Peljto, Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Zaprešića.

 

4. prosinca 2022. u 18 sati, u Centru za kulturu Novi Zagreb, Trg narodne zaštite 2. održana je manifestacija pod nazivom Kulturno stvaralaštvo Bošnjaka Grada Zagreba, u organizaciji BKUD-a Sevdah. Nastupili su: folklorni ansambl BKUD „Sevdah“, dramska sekcija BKUD „Sevdah“, dječji pjevački zbor BKUD „Sevdah“, mješoviti pjevački zbor „Bosana“ – BNZ ZG i ZGŽ, ženski zbor „Bulbuli“, Lara Silvestri Valdevit – violina, Alija Bećirević i Sonja Kušec Bećirević – flauta, Esad Kopić Osmanović, vokalni ansambl „Srma“, Busovača BiH.