RIJEKA, 31. kolovoza 2022. (Hina) – Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Rijeci, čije konzularno područje obuhvaća područje sedam hrvatskih županija, u srijedu je svečano otvoren u središtu grada, na adresi Pul Vele Crikve 1.

Konzularno područje Generalnog konzulata BiH u Rijeci obuhvaća Primorsko-goransku, Istarsku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županije, a očekuje se da će generalni konzul biti imenovan u studenom.

Ministar savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu Zoran Perković objasnio je da generalnog konzula imenuje Predsjedništvo BiH pa se očekuje da će generalni konzul u Rijeci biti imenovan nakon izbora i konstituiranja novog saziva Predsjedništva BiH, vjerojatno u studenome. Dodao je da će se dio poslova u konzulatu početi obavljati odmah, a dio uskoro.

Potpredsjednica Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković istaknula je da je riječ o osmom generalnom konzulatu BiH i 58. diplomatsko-konzularnom predstavništvu u svijetu.

“Nakon otvaranja generalnog konzulata u Novom Pazaru, u Srbiji, prošlog tjedna, današnjim činom otvaranja konzulata u Rijeci nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže BiH,” kazala je navodeći da su tijeku aktivnosti na otvaranju još nekoliko ambasada, a slijedi otvaranje ambasade u Albaniji, za dva tjedna.

Bisera Turković rekla je da vjeruje kako će Generalni konzulat BiH u Rijeci biti od velike pomoći državljanima BiH i svima koji će se moći obratiti za pomoć.

“Nadam se da će Hrvatska kao članica EU i NATO saveza u budućnosti dati bezuvjetnu podršku svim našim građanima i cijeloj BiH na njenom euroatlantskom putu,” rekla je naglasivši da je BiH opredijeljena za jačanje odnosa s Hrvatskom i želi graditi čvrste stabilne odnose na osnovi uzajamnog poštovanja i razumijevanja.

Na svečanosti su, među ostalima, bili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski.