U gradskoj vijećnici Rijeke, tribinom „Bosna i Hercegovina – 30 godina nakon Daytona“ i predstavljanjem knjige prof. dr. Ive Komšića „Tuđmanov haški profil“ obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Gosti tribine, koju je vodio dr. Mensur Ferhatović, bili su prof. dr. Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Hadžem Hajdarević, predsjednik Udruženja književnika BiH.

Prije održavanja tribine, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj primile su prof. dr. Ivu Komšića, književnika prof. Hadžema Hajdarevića, Ivicu Pandžića vlasnika izdavačke kuće Synopsis koja je objavila Komšićevu knjigu te predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke dr. Mensura Ferhatovića i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denisa Beganovića.

U uvodnom je izlaganju dr. Ferhatović zahvalio gostima na dolasku i pohvalio dobru suradnju Grada Rijeke na svim projektima koje Bošnjaci organiziraju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan čestitala je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine istaknuvši bogatstvo riječkog identiteta kojemu pridonose i mnogobrojne nacionalne manjine poput Bošnjaka koji su „živo vrelo kulture, obrazovanja i suradnje“.

„Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine prilika je da jedni druge podsjetimo na zajedništvo i na potrebu međusobnog poštovanja i uvažavanja.. U svijetu u kojem je nasilje nad drugima i drugačijima postalo normalno, Rijeka uporno pokazuje kako biti putokaz za humanost, solidarnost i dijalog. Bošnjaci sa svojom vjerom, kulturom, tradicijom i svojim doprinosom u obrani Republike Hrvatske svijetla su točka Hrvatske i mi se ponosimo bošnjačkom zajednicom, kako u Rijeci tako i na razini države“, rekla je Sandra Krpan.

Književnik Hadžem Hajdarević prisjetio se povijesnih datuma koji su trasirali put prema modernoj, suverenoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini te naglasio da je Ivo Komšić jedna od inspirativnijih političkih ličnosti BiH.

Profesor Ivo Komšić govorio je o Daytonskom mirovnom sporazumu i o onima koji ga posve krivo tumače i naglasio bitnu činjenicu da susjedi sa zapadne i istočne strane nisu nikakvi njegovi garanti već samo jedni od supotpisnika koji su zaključivanjem tog pravnog akta preuzeli na sebe veliku obavezu, a to je da omoguće kraj rata i da osiguraju trajni mir u Bosni i Hercegovini i cijelog regiji.

Program u HKD Sušak

Koordinacija bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije, pored tribine u Gradskoj vijećnici organizirala je i kulturnu manifestaciju u HKD Sušak sa šarolikim programom i nizom sudionika. Nastupili su i pripadnici drugih nacionalnih manjina poput „Matice Slovačke“, ukrajinskog kulturnog društva „Rušnjak“ te kulturno-umjetničkog društva „Izvor“ Viškovo.

Revijalni dio programa s četiri sevdalinke otvorio je muški pjevački zbor „Sevdalije“ koji djeluje u sastavu Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorsko-goransku županiju, dok su članovi folklorne grupe „Riječki biseri“ zatvorili manifestaciju koreografskom točkom narodnih igara i kola. Pored navedenih, riječkoj publici su se predstavili još Vinko Staminić iz udruženja „Bosna“ Rijeka koji je otpjevao dvije sevdalinke. S nekoliko stihova, književnim uratkom „Jezik naš bosanski“ predstavio se i Denis Beganović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice.

U završnici programa, sudionici su se isticanjem ukrajinske zastave i zastave bošnjačke nacionalne manjine solidarizirali s narodom Ukrajine. Zahvalnice za sudjelovanje u programu uručio je predsjednik BNZ za Primorsko-goransku županiju Rasim Alijagić, a za mnogobrojnu publiku i goste priređena je i prigodna zakuska.

 

Foto: Denis Beganović