U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule, u hotelu Pula je 1. marta/ožujka održan poseban program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najvažnijih datuma u novijoj povijesti BiH, a 28. veljače 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart/ožujak proglašen Danom Nezavisnosti BiH.

Zemlje članice Europske zajednice su 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. studenog 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je službeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. prosinca 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u europskoj porodici država.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, predstavnici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, na mornaričkom groblju u Puli položili su vijenac na spomen obilježju Bošnjacima poginulima u Prvom svjetskom ratu. Uz predsjednika NZBI Senada Pršića bili su članovi mr. sc. Aida Muradbegović, Amir Adžikić i Nermin Mezulić te predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule na čelu sa predsjednikom Jasminkom Hasanbašićem i SDAH Ogranak Pula na čelu s predsjednikom Kemalom Velagićem.

To je ujedno i dokaz bošnjačke prisutnosti na ovim prostorima, ali i dokaz da su naši preci pokopani na dijelu groblja u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima i običajima. Polaganje vijenca na spomen obilježju upravo na 1. mart prilika je da se oda počast našim precima, ali i prilika da se naglasi važnost Dana nezavisnosti BiH.

 

Foto: Mirela Čaušević