U posljednjem Broju SABAH-a urednik Asim Čabaravdić, pozivajući se na okrugli stol u Splitu i sjećajući se inicijative rahm. Hamdije Malića o eventualnom i mogućem ujedinjenju bošnjačkih asocijacija pod novim imenom Sabor bošnjačke nacionalne zajednice – otvorio je ponovno staru i bolnu temu razjedinjenosti bošnjačkih energija u različitim udrugama, kanalima komuniciranja, uz manje ili više aktivne vijećnike, članove udruga, bošnjačke intelektualce, kulturnjake, znanstvenike itd.

Vjerujemo da nema Bošnjaka u Hrvatskoj koji ne želi isto. Što se BNZ-a tiče, to je orijentacija ove institucije koja je ugrađena i u sam naziv prilikom osnivanja. Riječ je dakle o pokušaju nacionalne zajednice Bošnjaka u Hrvatskoj.

Tekst urednika u kojemu se drugi osuđuju za foteljaštvo nije korektan i nije na tragu spomenute inicijative. BNZ Zagreb, pa i BNZ Hrvatske uvijek su bili za ujedinjenje bošnjačkih organizacija i za snaženje utjecaja Bošnjaka u hrvatskom društvu. U tom smislu nijedna fotelja naravno nije bitna. Bitan je rad. Važni su projekti. Iznimno važan je način kako komuniciramo između sebe, jer ako škripi u komunikaciji između nas, teško da ćemo moći nastupati jedinstveno.

 

Neka dakle ostane zabilježeno za neka buduća vremena i neke istraživače današnje strašne podijeljenosti bošnjačkog korpusa u Hrvatskoj.

 

–   Tko god misli da je potrebno ujedinjenje pojedinih institucija Bošnjaka u Hrvatskoj – dobro je došao.

–   Potrebno je ponuditi puno više od načelne volje za zajedništvom (koja je zajednička svakom Bošnjaku u Hrvatskoj).

–   Potrebno je razraditi načela mogućeg razgovora koji bi bili kriterij odlučivanja kod svake razlike u stavovima.

–   Nakon javno objavljenog prijedloga kriterija mogućeg ujedinjenja potrebno je oblikovati timove od 4-5 članova koji bi mogli obaviti preliminarnu provjeru mogućnosti ozbiljnijih razgovora i realiziranja često spominjane inicijative.

–   Potrebno je razgovarati konstruktivno, tolerantno, argumentima, prije svega o projektima a onda i o samoj viziji. Ujedinjenje ne znači ništa ako ne donosi veće, snažnije i brojnije projekte.

 

Ukoliko dakle ima konstruktivnosti u spomenutom prijedlogu BNZ će zasigurno sjesti za stol.