U Bužimu potres. Nekome iz jedne stranke zasmetao je billboard sa čestitkom za Božić i Novu godinu. Pa su ga prekrižili. Pa kad su pokušali opravdati svoj besmisleni čin, učinili su dodatnu glupost. Objavili su naime rečenicu u kojoj se, među ostalim kaže: “To je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina…“

Tko god je osjetljiv na riječi sjetit će se napora nacionalista/agresora na BiH da ‘očiste’ pojedine dijelove Bosne i Hercegovine od Bošnjaka. Nacisti su sanjali o čistoj arijevskoj rasi. Sve što je čisto na neki način suprotstavljeno je nečemu što je prljavo, itd.

Ne mislim naravno da su takve misli bile na umu onima koji su pokušavali umanjiti štetu ‘križarskog’ napada na billboard, ali treba imati na umu da krvna zrnca i geni nikada nisu ‘čisti’ i da se zemlja ne može brendirati, i da sve pripada svima, i da trebamo biti sretni ako se miješaju jezici, dijalekti, boje kože, vjere, običaji… Onoliko koliko smo različiti toliko ćemo moći učiti i napredovati.

U Zenici su pak osvanuli plakati s porukom: “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”. Dodatno ulje gluposti na vatru neznanja. Umjesto da komšijski i dobrosusjedski uživamo u ozračju slavlja ljudi koji su BOSNA; umjesto da se s njima radujemo rijetkim trenucima sreće u napaćenoj, podijeljenoj, osiromašenoj i tužnoj zemlji, mi ćemo sada valjda preuzeti memorandumske načine ponašanja i inzistirati na onome što je samo NAŠE.

Ne znaju neuki, priučeni, politički uvlakači da čovjek mora biti veći od svojih granica, da je vjera zajednička a da su interpretacije stvar hijerarhija. Ne razmišlja skojevski novopolitičar da radi medvjeđu uslugu svom narodu jer su se za koji dan pojavili tekstovi o PR džihadu u BiH, odnosno tekstovi u kojima se ismijavala ideja građanske Bosne i Hercegovine. U vodu padaju i zločini i genocid i silovanja i grobnice – samo zato što nepismeni političari uvlače svoje glave ispod repova političara na repu političkih hijerarhija.

Bosna i Hercegovina ljepota je različitosti. Takva je bila i takva će i biti. Samo će je trebati osloboditi od zločinaca i ovih benignih jednoumnih imitatora.