Hamzalija Hafizović, Sead Berberović i Sead Jusić

Knjiga BREZA – 94. Bužimska bosanska bitka autora Seada Jusića, u izdanju Udruženja 505. Viteška bužimska iz Bužima uz suizdavača Bošnjačke zajednice kulture Preporod Sarajevo, promovirana je 22.12.2021. u Sisku. Promociju je organizirala Udruga Bošnjaka branitelja domovinskog rata Hrvatske – Ogranak Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije u svojim prostorijama. Na promociji su govorili Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa IZ Sisak, mladi profesor povijesti rodom iz Bužima Haris Suljadžić, prof. dr. sc. Sead Berberović i autor pukovnik Sead Jusić, komandant 505. Viteške brigade iz Bužima, nakon pogibije njenog legendarnog komandanta generala Izeta Nanića. Moderator promocije bio je Armin Hodžić.

Knjiga je već promovirana u Rijeci za Dan Bošnjaka, o čemu je pisano u „Bošnjačkom glasu“ br. 65 i u Islamskom centru u Zagrebu 11.11.2021. Na zagrebačkoj promociji o knjizi su govorili Mirza ef. Mešić i Haris Suljadžić, prof. i autor. Do sada su održane brojne promocije u Bosni i Hercegovini, Austriji i Njemačkoj. Kako je rekao autor, epidemijske mjere uzrokovane korona virusom usporile su promociju knjige za koju vlada veliki interes u mnogim gradovima širom Evrope.

Prisutne je ispred organizatora UBBDRH – Ogranak Grada Siska i S-M županije pozdravio njen predsjednik Hamzalija Hafizović. Nadahnuto su o knjizi govorili Alem ef. Crnkić, kao i povjesničar Haris Suljadžić koji je dao vrlo detaljnu i stručnu analizu knjige.

Sarajevski ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija je rekao: „Što se pamti nestaje; što je zapisano ostaje“. Stoga ništa više nije potrebno reći o vrijednosti svake napisane knjige, svakog sačuvanog dokumenta i zabilježenog sjećanja o herojskoj borbi bosanskih patriota koji su se goloruki suprotstavili agresiji na svoju državu i iznenadili, ne samo agresorske vojske, već i cijeli svijet. To danas, s pravom, mnogi nazivaju Bosanskim čudom otpora. Knjiga je izuzetna, ne samo zato što bilježi ratne uspjehe najslavnije brigade Armije R BiH već i stoga što je životna, nije pretjerano opterećena suhoparnim vojnim podacima, ali opisuje ključne akcije i pobjede, i ujedno poteškoće s kojima su se brigada i narod susretali. Osim detaljnih faktografskih podataka o ratnom djelovanju brigade, donosi nam i osobna svjedočenja njenih pripadnika, pa je jako zanimljiva i pitka za čitanje. Posebno nama koji smo proživjeli to vrijeme pruža cjelovitu sliku ratnih zbivanja u zoni odgovornosti 505. Bužimske brigade, a i šire Petog korpusa. Posebna vrijednost knjige je što nije uljepšana, holivudska verzija stvarnih događaja.

U bošnjačkoj kulturi sjećanja koja se razvija i njeguje nakon Oslobodilačkog rata u BiH prevladava komemorativno sjećanje na velike civilne žrtve rata, što je također važno, jer imamo ljudsku i vjersku dužnost i obavezu da se sjećamo nevinih žrtava i podsjećamo i sebe i cijeli svijet, koji je suodgovoran za te žrtve. Međutim, sjećajući se i oplakujući naše žrtve uglavnom zaboravljamo i zanemarimo herojsku borbu bosanskih patriota svih teških ratnih godina, koji su se u nemogućim uvjetima borili za slobodu. Kako je BiH u rano proljeće 1992. godine bila praktički okupirana, Armija R BiH je u potpuno neravnopravnim uvjetima vodila Oslobodilački rat, u kojem je ona ne samo moralni pobjednik, već i vojni pobjednik. Premda nije u danim uvjetima vojno porazila agresore, uspjela je spriječiti ostvarenje njihovih ratnih ciljeva i sačuvati državu u međunarodno priznatim granicama. Ova knjiga slavi jednu značajnu pobjedu naziva Breza – 94 ali obuhvaća i druge velike uspjehe 505. Bužimske brigade. Ona nam u tom smislu predstavlja veliki doprinos i poticaj da unaprijedimo i kulturu sjećanja na uspjehe u Oslobodilačkom ratu, koja je zapostavljena, a imperativno nam se nameće.

Ne može se govoriti o 505. Bužimskoj brigadi a da se nešto ne kaže o njenom legendarnom komandantu rahm. Izetu Naniću. On je jedno od čuda bosanskog otpora: 27-godišnjak, s tek završenom Vojnom akademijom, od samih početaka ustrojio je i vodio najuspješniju brigadu Armije R BiH. Imao je ogroman autoritet kod svojih boraca i u narodu. Stekao ga je, ne samo svojom genijalnom vještinom ratovanja i hrabrošću, već je pokazao i nevjerojatnu mudrost za tako mladog čovjeka u mnogim kritičnim situacijama.

Svoje izlaganje S. Berberović zaključio je sjećanjima na veliki respekt kojeg je imao Peti korpus u cijeloj BiH – smatralo ga se nepobjedivom „Silom nebeskom“, što je davalo ogromnu moralnu snagu i vjeru ne samo jedinicama Armiji R BiH, već i narodu u surovim ratnim nedaćama.

Najveću pažnju privuklo je naravno izlaganje autora Seada Jusića koji je vrlo slikovito i emotivno govorio o ratnom putu 505. Bužimske viteške brigade.

fotografije: Sabid Jusić