U sljedećoj 2022. godini bit će pet godina otkako je, nadomak zagrebačke džamije (Gavellina ulica 1B), otvorena trgovina Halal hrana – zdrava hrana. Njezin je vlasnik ALI KADHIM, koji u Zagrebu živi gotovo pola stoljeća. U trgovini nudi halal trajne suhomesnate proizvode, sokove, konzerviranu hranu, mliječne proizvode, raznovrsne čajeve, kave, datulje te veliki izbor orijentalnih začina.

U ovdašnju sredinu uklopio se toliko da se odmah nasmiješio kada smo mu rekli koji ćemo naslov staviti na priču o njemu. Naime, danas pomalo neobična riječ granap korištena u BiH, naprosto je skraćenica od „gradsko nabavno preduzeće“. Isto je tako u tom korištenju skraćenica, primjerice, Nama, to jest ‘narodni magazin’, ili pak Pliva, ‘proizvodnja lijekova i vakcina’.

No, evo priče o životu Alija Kadhima i njegovu granapu.

„Došao sam 1977. godine iz rodnog Bagdada, jer tada je kod nas bila cijenjena Jugoslavija kao predvodnica pokreta nesvrstanih, a o Titu da ne govorimo. Moji su me roditelji potaknuli da dođem ovdje na školovanje. Prvo sam završio jezik u Beogradu, a onda sam se odlučio upisati Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu“, kaže on.

U vrijeme studija Ali je bio predsjednik iračke omladine u Zagrebu. Napominje da su odlično surađivali u Međunarodnom studentskom klubu prijateljstva (MSKP) pri zagrebačkom Studentskom centru koji je tada vodio njegov i danas veliki prijatelj Simo Grbić.

Završio je studij i kako kaže postao naftaš, ali je poslije toga magistrirao i ekonomske znanosti. Međutim, u to doba počinje iračko-iranski rat te on upisuje i studij turizma u Zagrebu, tako da ne ostane bez studentskih prava.

– Irak jest moja domovina, kaže danas, ali je Hrvatska stvarno postala moja druga domovina.

Oko dvije godina doista je radio kao naftaš te ubrzo pokreće privatni posao i počinje se baviti trgovinom.

Od 2016. godine otvoren je halal dućan

U početku je trgovao elektroničkom opremom, sve dok nije odlučio otvoriti halal dućan kakvi su već bili znatno razvijeni u mnogim europskim zemljama. Izabrao je prostor blizu zagrebačke džamije, jer su mu iz Islamske zajednice nudili svekoliku podršku upravo iz potrebe da taj dućan bude izlog i onih halal proizvoda s ovih područja, Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

– Bio sam presretan, ali prostor sam sređivao skoro dvije godine isključivo zbog papirologije. Kada sam to sve postigao ipak sam očekivao neku podršku ne u smislu financija, već u stvaranju kontakata od Islamske zajednice da to bude izlog i halal hrane koja se proizvodi u Hrvatskoj, govori Ali s pomalo razočaranja.

Naravno, taj mali dućan ne može konkurirati velikim centrima, ali očekuje da ponude ovdašnjih proizvođača halal hrane budu po jednakim uvjetima kao za ostale trgovine gdje se ona prodaje. Sada ima samo uvozne proizvode, ali svakako bi bilo dobro da ponudi halal proizvode hrvatskog i bosanskohercegovačkog porijekla.

Bio je Ali Kadhim na svim dosadašnjim kongresima o halal proizvodima održanima u Hrvatskoj. Smatra da nisu dovoljne riječi i zaključci, jer svakako bi bilo dobro ponuditi domaće halal proizvode u njegovu dućanu. Najzad, jedini je registrirani takav dućan u Hrvatskoj, prodaje isključivo halal proizvode, od sladoleda, do datulja, tahinija, humusa, velikog izbora začina, kave i čajeva i konzerviranih proizvoda.

Ističe pritom da sve više hrvatskih građana dolazi ovdje kupovati, jer i ovdje cijene i poznaju zdravu hranu.

Bit će eto više od 44 godine otkad Ali živi ovdje, sa svojom suprugom i troje djece.

Kad je došao iz Bagdada, govori, bilo je u početku teško, ali mladost i žeđ za znanjem prevladala je sve to. Ostao je isključivo radi obrazovanja i kasnije u poslu nikada nije tražio neki kredit ili pomoć, oslanjao se na svoje snage. U vrijeme rata na ovim prostorima imao je veletrgovinu i pomagao je kroz humanitarni rad i ovdje i u BiH.

Isto tako, ističe kako nikad nije imao problema, njegova je supruga završila novinarstvo u Iraku i ovdje su joj priznali diplomu.

– Hrvatska kao mala država ima brojne mogućnosti postati još više otvorena, kaže, ističući da ima dosta njegovih sunarodnjaka koji su odlučili živjeti i poslovati ovdje.

 

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti. Halal, osim u vjerskom, valja razumjeti u jezičnom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, dok sama riječ znači – dozvoljeno. Halal standard počiva na preventivno-proaktivnoj metodi te je kompatibilan s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi). Halal certificiranje u Hrvatskoj se provodi od 2007. godine, a Centar za certificiranje halal kvalitete osnovan je 2010. godine s ciljem promocije halal norme i proizvoda s tim certifikatom, koji su u prvom redu namijenjeni potrošačima muslimanima, ali i svima drugima koji brinu o svom zdravlju. Svaka tvrtka koja se certificira prema zahtjevima halal norme ima pravo i obvezu korištenja zaštitnog znaka halal kvalitete čiju uporabu isključivo odobrava Centar. Prema sadašnjim podacima nositelji halal certifikata u Hrvatskoj su više od 80 proizvođača hrane, hotela, smještajnih i ugostiteljskih objekata te pružatelja usluga.

Valja podsjetiti da je u vrijeme otvaranja ovog halal dućana, 2016. godine u Opatiji, održan World Halal Day, kongres o halal tržištu u svijetu u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete i Islamske zajednice u Hrvatskoj. World Halal Day jedinstven je događaj o trendovima i potencijalima halal tržišta u različitim gospodarskim granama uključujući halal turizam, islamsko bankarstvo i financije, halal kozmetiku i farmaciju. Ovaj međunarodni kongres i sajam održan je te godine tek treći put u svijetu, a u Hrvatsku je stigao poslije Singapura i Indije.