U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u Puli, u hotelu Park Plaza Histria godine, održan je simpozij s temom „Bosanskohercegovački put u Europu, perspektive i izazovi, društveno – historijski, politički i kulturološki aspekti.

Kao dio hrvatskog i europskog društva, Bošnjaci u RH imaju odgovornost, ali i mogućnost postavljati pitanja i tražiti rješenja o vertikali odnosa Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe. Posebno zato što nema rješenja za Bosnu i Hercegovinu koje neće u sebe ugraditi interese svih relevantnih čimbenika.

Bosna i Hercegovina može se promatrati kao nerješiv problem, ali i kao rješenje, posebno ako se imaju na umu činjenice o često dobrim odnosima nacija kroz povijest. Jedan od zadataka naših istraživanja je i u skidanju zavjesa s takvih pozitivnih slučajeva na kojima se gradila prepoznatljiva multikulturalnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić naglasio je da je ideja simpozija okupiti znanstvenike iz različitih područja te sučeliti različite pristupe i orijentacije. Naime, svako jednostrano prikazivanje situacije neće pomoći nego će eventualno pripomoći stvaranju još većeg jaza između nacija, političkih orijentacija, religija…

Razmišljanje o političkoj dimenziji samo je jedna strana potrebnog propitivanja. Bez konteksta društveno-historijskih i kulturoloških analiza nemoguće je zahvatiti puninu problema i mogućeg rješenja. Otuda otvorenost prema kulturološkim, teološkim, sociološkim, etnološkim temama i pristupima.

Skup je održan prema propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Istarske županije te su, osim prisutnih prof. dr. sc. Seada Alića, prof. dr. sc. Seada Berberovića, akademika Slave Kukića, mr. sc. Aide Muradbegović u hotelu Park Plaza Histria, video pozivom sudjelovali i prof.dr. sc. Esad Bajtal i prof. dr. sc. Žarko Papić. Za koordinaciju i uspostavljanje video veze bio je zadužen poznati glumac Igor Galo, jedan od osnivača udruge HOMO koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Ispred Savjeta za nacionalne manjine RH prisutne je pozdravila Mirjana Galo, potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine RH, istaknuvši da će Savjet uvijek podržati ovakve programe kojima se razbijaju predrasude te kojima se pridonosi boljem razumijevanju i prihvaćanju istine.

Ispred Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske putem video linka simpoziju je prisustvovao predsjednik prof. dr. sc. Hase Salihović.

Raznolike teme simpozija obradile su i prezentirale eminentne osobe i vrsni poznavatelji kulturne i političke situacije kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj.

 

O temi „Je li u BiH moguć diskurs radikalnog humanizma“ govorio je prof.dr.sc. Sead Alić, Zagreb, RH.

O temi „Daytonski sporazum  – nepremostiva prepreka na putu BiH u Europu“ govorio je prof.dr.sc. Sead Berberović iz Zagreba, RH.

O temi „Političko i nacionalno u BiH – Strahovi od trećeg entiteta, odcjepljenje entiteta i dominiranja Bošnjaka u građanskoj opciji“ govorio je prof.dr.sc. Slavo Kukić, akademik – Mostar, BiH.

O kulturnom identitetu Bošnjaka – iseljenika u Istarskoj županiji govorila je mr.sc. Aida Muradbegović, Pula, RH.

„Komemorativna ili ozbiljna politika –  Kulturološke sličnosti i politička razjedinjenja“ tema je o kojoj je govorio prof.dr.sc. Esad Bajtal, Sarajevo, BiH.

O Začaranom krug nacionalizma u BiH govorio je prof.dr.sc. Žarko Papić, Sarajevo, BiH.

 

Svi ovi vrijedni radovi i izlaganja sudionika bit će objavljeni u Bošnjačkoj pismohrani.

Program je sufinanciran sredstvima iz  Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije

Izvor: www.nzbi.hr