Na inicijativu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba uz suorganizaciju i podršku Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i BKUD „Sevdah“, 28. rujna u Zagrebu u Novinarskom domu, obilježen je Dan Bošnjaka.

Dan Bošnjaka obilježava se povodom usvajanja Deklaracije o vraćanju povijesnog nacionalnog imena „Bošnjak“ koje se dogodilo na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu 28. 9. 1993. godine.

U Zagrebu je obilježen izložbom slika „Bosanski jezik“, kojom se pokazalo da je tradicija i kontinuitet bosanskog jezika višestoljetna i kako bošnjačke organizacije mogu i moraju zajednički nastojati raditi na zajedništvu i ključnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

Osim organizatora u ime kojih se skupu obratio Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, nazočili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te Marko Pavić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora uz mnoge druge uvažene goste. Ministar Radman je nakon čestitke podsjetio kako je i sam rođen u BiH te istaknuo kako su mnogi narodi u toj zemlji živjeli i žive stoljećima zajedno. Potom je rekao kako je svima u interesu da BiH postane funkcionalna i stabilna domovina triju jednakopravnih naroda i svih njenih građana. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić istaknuo je kako su nacionalne manjine bogatstvo hrvatskog društva što naglašava i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Izložba koja je postavljena povodom Dana Bošnjaka dio je aktivnosti Centra za dijasporu „Mreža“ čiji je predsjednik Upravnog odbora Filip Mursel Begović govorio na ovome skupu. Istaknuo je kako je ime Bošnjak prvi puta spomenuto u 12. stoljeću ta kako je bosanski jezik prvi put spomenut u 15. stoljeću od Konstantina Filozofa i time mi slavimo vlastiti identitet. Naglasio je i kako Bošnjaci još od Drugog svjetskog rata izgrađuju i sastavni su dio hrvatskoga društva kroz kulturu, sport, znanost i mnoge druge elemente.

Foto: Adis Keranović