Mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici prije 12 godina počeo je u Rijeci, a kasnije zaživio i u drugim gradovima Hrvatske. No, priča se nije zaustavila na Hrvatskoj, pa tako sada već imamo niz zemalja gdje se simbolično ali s jakim porukama obilježava ovaj tužan datum u svjetskoj povijesti s motom “Da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica”.

Mimohod “Srebrenica svijetom hodi 2021.” održan je u organizaciji Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja Grada Rijeke i PGŽ i ostalih bošnjačkih asocijacija okupljenih oko Koordinacije bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije.

 

U uvodnom dijelu programa na Gatu Karoline riječke, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, Mensur Ferhatović poručio je: “Mimohod je bitan, jer još uvijek ima onih koji negiraju žrtve i genocid. Ukoliko se Europa ne trgne i ukoliko ne bude značajnih promjena – ovako nešto može se ponoviti.“

Ovogodišnji dani sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici obilježeni su i izložbom fotografija u izlozima gradske uprave na Korzu o srebreničkom genocidu pod nazivom “Srebrenica Memento” koja nas detaljnije upoznaje s razmjerima ovog strašnog zločina.

 

Pored mnogobrojnih uzvanika, mimohodu je prisustvovala zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan koja je istakla: “Nepojmljivo je da se tako nešto dogodilo u srcu Evrope. Potrebno je osvijestiti ljude da se takve stvari ne smiju zaboraviti.”

Mimohodu su se, uz predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice pridružili i predsjednica Gradskog Vijeća Crikvenice, Vesna Car Samsa i vijećnik Boris Boras.

Voditeljica i promotorica mnogih međunarodnih manifestacija Sedžida Beganović Isaković iz Zenice izvela je s petogodišnjom Crikveničankom Neilom Beganović performans “I kamen bi zaplakao” te se kasnije uključila recitalom “Danas šutite”.

Ovim se mimohodom navršava 26 godina od genocida u Srebrenici pa je u more na Gatu Karoline riječke položeno i 26 ruža kao simbol novog rađanja poslije stravičnog genocida.

 

foto: Denis Beganović