Povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom organizirale su stajanje u crnini i šutnji na Trgu Republike u Beogradu, od 19:30 do 20:30, 10. jula 2021. godine. Tom prilikom, zajedno sa umjetničkim kolektivima ‘Škart’ i Dah teatar izvedena je i scenska akcija Srebrenica – ime genocida.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji /dženazi/ u Potočarima/Srebrenica, gde ćemo, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka 19 žrtava.

Genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svetskog rata u Evropi. Režim S. Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci  Republike Srpske. I ovom prilikom podsećamo da je:

Država Srbija prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

U Haškom tribunalu je, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su delovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je deo tog projekta.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je 8. juna 2021. prvostepenu presudu generalu R. Mladiću i osudilo ga na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH.

Stavovi predstavnika režima o presudi R. Mladiću potvrđuju snažnu sponu između ideologije i prakse zločina i sadašnjih vlasti Srbije, kontinuitet političkih, moralnih i kulturnih obrazaca sa režimom pod kojim je izvršen genocid – državno organizovani zločin.

Sramnim i bezumnim tumačenjem presude R. Mladiću kao činu usmerenom protiv ‘srpskog naroda’ predstavnici režima na čelu sa A. Vučićem, prikrivaju političku i moralnu odgovornost za svoju prošlost kada su bili aktivni učesnici zločinačke politike 90-ih. Time oni pretvaraju ceo narod u taoca zločina i zločinačke politike, a prvenstveno vređaju dostojanstvo žrtava genocida.

Na delu je i dalje državna politika negiranja genocida. Tome najviše doprinosi uporno odbijanje predsednika Republike A. Vučića da zločin u Srebrenici imenuje genocidom. U tome čemu ga slede ne samo pripadnici vladajuće koalicije, nego i značajan deo opozicije. U skoro svim institucijama ključnu ulogu imaju obožavaoci ratnih zločinaca i negatori genocida; režimski mediji imaju neograničen prostor za slavljenje zločinaca kao heroja, a u javnom diskursu preovladava odsustvo saosećanja sa žrtvama genocida.

I ovom prilikom zahtevamo:

– Da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduslova na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.

– Da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično delo.

– Da predsednik i svi drugi predstavnici/e države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.

– Da da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

– Da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđene činjenice.

– Da država Srbija sarađuje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što uključuje potpuno prihvatanje odluka i presuda ovog suda u Hagu.

– Da se uspostavi regionalna saradnja u cilju efikasnog procesuiranja ratnih zločina.

– Da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti – mešanjem u unutrašnja pitanja susednih država, pre svega Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Beleška o događajima tokom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, 10. 7. 2021. na Trgu Republike u Beogradu:

I pre dolaska Žena u crnom, Trg Republike je okupirao veći broj pripadnika profašističkih organizacija. Žene u crnom su prijavile akciju policiji 25. juna 2021. Međutim, preko sedamdeset fašista, neprekidno su ometali akciju, vređanjem, pretnjama… Oni su nosili mnoštvo slika i barjaka sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, zastave sa mrtvačkim lobanjama i ostalim fašističkim simbolima. Među njima bio je i Simo Spasić, predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba. Odmah smo pitale policajce kada je taj skup prijavljen, policajci nisu znali ili nisu hteli da nam kažu, iz čega bi se moglo zaključiti da postoji direktna povezanost režima i huliganskih/profašističkih grupa. Sve što je navedena fašistička skupina radila, bilo je izvođeno bez adekvatne intervencije policije.

Sve vreme akcije fašisti su preko megafona vikali, urlali, pretili smrću, skandirali: / Ratko Mladić, srpski heroj / Srebrenica – nije genocid / Kurve u crnom / Ustaške pičke / Staša ustaša / Staša ubiću te / Staša ko će da te sahrani / Marš iz Srbije / Zašto ne pričate o srpskim žrtvama / Kurvo, gde su srpske žrtve? / Bednice jedna, mamu ti jebem ustašku / Kurve, pederi, Srbiju ste sjebali / Mladiću moj, problem je tvoj što si ti srpski heroj / Radovan Karadžić, Radovan Karadžić / Oj Srbijo, mati, nemoj tugovati, zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati / Crna Gora, vila uvek s nama bila / Srbija, Rusija, nikad Jugoslavija / Srbija, Rusija, ne treba nam unija / Ustaše / Generale, samo reci, letećemo kao meci / Bacajte bombe četnici / Iz ove naše pobede rađa se sunce slobode / Živ je Draža, umro nije, dok je srpstva i Srbije… /

Takođe, fašisti su sa razglasa puštali pesme koje veličaju ratne zločince, negiraju presude Haškog tribunala, ismevaju žrtve, itd.

Dok je Staša Zajović davala izjavu medijima, većina pripadnika fašističkih grupa se grupisala na tom mestu, stvarajuću snažan fizički pritisak, ponavljajući gore navedene pretnje Staši Zajović.

(Izvor: Facebook)

 

Popis događaja kojima je u Beogradu obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici