Koordinacija bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije nastavila je s obilježavanjem Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, priredivši 6. ožujka u Vijećnici grada Rijeke kulturno-poetski program usklađen s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Program je otvoren intoniranjem državnih himni Hrvatske i Bosne i Hercegovine te minutom šutnje za sve poginule u minulim ratnim zbivanjima.

Uvod u glazbeno-poetski dio večeri bila je pjesma “Bosna za sva vremena” autora Denisa Beganovića, koju je interpretirao Damir Maras, a govori o BIH u kojoj žive pripadnici raznih vjera i nacija i koja je svima zajednička domovina.

Posebni i glavni gost ove večeri bio je Enes Kišević koji je svojim stihovima razgalio publiku, osobito poetskim posvetama svojim prijateljima poput glumca Mustafe Nadarevića, ili pak Branka Fučića, znanstvenika, putopisca i promicatelja glagoljaške baštine koji je živio u Rijeci.

Ističući da je srce uvijek na strani života, svojim stihovima Kišević je govorio o svojoj obitelji, posebno o majci. Podsjetio je na Maka Mehmedaliju Dizdara govoreći njegove stihove te na svojeg prijatelja fra Bonaventuru Dudu i njegovu pjesmu „Biti mi daj“.

U nastavku programa predstavljena je sevdalinka “Da sam ptica”, uz projekciju prirodnih ljepota i znamenitosti Bosne i Hercegovine te video spot pjesme Ismeta Kurtovića “Mojoj dragoj BiH“.

Potkraj programa, voditelj Maras je publiku počastio svojom obradom poznatog hita Vice Vukova “Tvoja zemlja”.

Organizatori manifestacije bila su Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku, članovi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Kastva i općine Viškovo te uz potporu Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja Rijeke i PGŽ, županijske Bošnjačke nacionalne zajednice i Predstavnika bošnjačke nacionalne manjine grada Crikvenice.


foto: Denis Beganović