RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA BOŠNJAČKE NACIONALNE ZAJEDNICE ZA GRAD ZAGREB I ZAGREBAČKU ŽUPANIJU SA MUFTIJOM HASANOVIĆEM I SURADNICIMA

Na obostranu inicijativu i želju za suradnjom 17. ožujka 2021. godine u prostorijama Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Muftija Aziz Hasanović sa suradnicima je primio predstavnike Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Sastanku su ispred Mešihata nazočili Muftija Hasanović, Mevludi Arslani i Nermin Botonjić, a u ime Zajednice Sead Berberović, Sead Alić i Adis Keranović. Povod sastanka bilo je upoznavanje sa radom Zajednice, kratkoročni i dugoročni plan djelovanja Zajednice, oblici suradnje, te zajedničke aktivnosti povodom nadolazećeg popisa stanovništva koji je planiran ove godine.

U uvodnom obraćanju Muftija Hasanović je istaknuo svoje zadovoljstvo prvim službenim susretom s predstavnicima Zajednice na čelu s novim predsjednikom Adisom Keranovićem  te zainteresiranost za aktivnosti Zajednice te smjer u kojem se ona razvija. Adis Keranović je u ime Zajednice zahvalio na izdvojenom vremenu te napomenuo kako je vrlo važno ostvariti jaku vezu na razini Mešihata kao vjerske institucije i Zajednice kao manjinske asocijacije koja se bavi pitanjem nacionalnog identiteta. U razgovoru su predstavnici Zajednice upoznali Muftiju i suradnike sa planom aktivnosti i programima planiranim u ovoj godini kao i planovima u periodu koji slijedi.

Posebna tema je bila popis stanovništva koji očekujemo tijekom 2021. godine. Muftija i suradnici kao i predstavnici Zajednice su se međusobno upoznali sa koracima koji su već poduzeti, te je s obje strane zaključeno kako bi popis stanovništva trebao biti zajednički i jedinstveni interes bošnjačke nacionalne manjine u RH, svih njenih asocijacija, ali i svih manjina koje participiraju u stanovništvu RH, posebno albanske i romske manjine čiji su pripadnici također i članovi Islamske zajednice. Dogovoreni su načini suradnje po točkama i koracima koji će se provoditi tijekom godine. Neki od njih su terenski rad s naglaskom na omladini i edukaciji, te promidžbene aktivnosti u  kojima treba naglasiti važnost izjašnjavanja kao Bošnjak.

Tijekom sastanka se govorilo i o drugim temama i zajedničkim dodirnim točkama Mešihata i Zajednice koji su od interesa za bošnjačku nacionalnu manjinu u RH. Zaključci sastanka su usuglašeni po točkama te će se na istima dalje kontinuirano raditi.