Žedni smo razgovora. U svim smjerovima. Ef. Mirza Mešić me svojevremeno uključio u viber grupu Zagrebački džemat. Ne javljam se s objavama ali pratim objave, pitanja, odgovore, dvojbe, lijepe poruke… Ne mogu se oteti dojmu da je ustanovljen virtualni džemat i da on funkcionira na više razina.

Prva od njih je naravno razina vjere. Džematlije se interesiraju za mogućnosti dolaska u džamiju, propituju kada bi se mogli vratiti svojim starim navikama. Ponekad su malo žalosni što se drugdje ne moraju poštovati stroge medicinske mjere, a u džamijama moraju.

Druga je razina humanitarna. Čovjeka doista pročiste informacije o dobrim djelima džematlija, o pomoći koja se svakodnevno prikuplja, o ljudima koji uskaču kad god je potrebno nešto odraditi, o brizi za obitelji koje ostanu bez krova nad glavom. Mnogo je poslova, ali mnogo je i dobrih ljudi koji znaju da će samo dijeleći dobiti. Čitajući njihove ponude da dođu i nešto naprave čovjek se ne može oteti dojmu da je duboko u islamskoj duši ugrađena dužnost ali i osjećaj i želja da se drugome pomogne.

Treću bih razinu nazvao praktičnom. Svatko od džematlija ima nešto viška ili mu je nešto potrebno. Viber je pružio gotovo trenutačnu mogućnost da se problem riješi. Bez obzira je li riječ o prijevozu, gradnji, popravku, potragama za stručnjacima bilo kojeg profila – virtualni džemat sjajno funkcionira.

Umreženost džematlija svakodnevno pokazuje svoje dobre strane. Želja za pomoći dobila je snažan instrument i on očigledno funkcionira. Istina, ponekad se na nekoj, recimo četvrtoj razini pojave pitanja teološke naravi, pa ponekada i razlike u tumačenjima. No, dio je to zajedničkih napora da se što jasnije vidimo u ogledalu drugih, da provjerimo vlastito razumijevanje i osnažimo vlastitu vjeru.

Viber džemat pokazuje kako tehnička i komunikacijska pomagala ne treba odbijati. U njima leži skrivena unutarnja snaga zajednice. Samo pogledi na pakete pripremljene onima kojima je pomoć potrebna nekako sami od sebe daju snagu riječima koje se na toj platformi ispisuju. Sve je realno. Sve je puno skromnosti i želje da se dobro djelo pripiše Svevišnjem i da se Njemu zahvali, a da lijepa umrežena duša ostane sretna u svom činu davanja.

Čestitke ef. Mešiću na pokretanju ove inicijative koja na prvi mah može izgledati kao nepotrebna novotarija, no koja je i humana i potrebna i dobrodošla. Ona pokazuje snagu i ljepotu zajedništva.

Konkretna djela tu snagu svakodnevno uvećavaju, a sve bolje razumijevanje sudionika ovog svojevrsnog virtualnog džemata dopuštaju misliti da se na neki čudan (elektronički ili digitalni) način približavamo  jedni drugima na najljepši mogući način.